És una proposta que sap aplicar una mirada innovadora a un espectacle d’arrel tradicional, que sap rellegir una disciplina d’arrel tradicional per fer-la atractiva a nous públics i engrescar alhora el seu públic habitual.
Una proposta que sap combinar excel·lents grups musicals com Santi Arisa & Lakatans amb la cobla i amb entitats locals de cultura popular de tots els punts del territori: esbarts, colles sardanistes, cors.
Una proposta que sap sumar diferents disciplines musicals i diferents disciplines de cultura popular. Al mateix temps, és oberta i integradora: oberta al públic que esdevé dansaire, i integradora d’entitats en l’espectacle.
La Sardanova és la fusió entre la sonoritat de la sardana i la sonoritat del rock, el pop i el funk; la fusió entre la formació instrumental de la cobla, i els teclats, el baix, la guitarra i la bateria.
Neix de la inquietud musical de Santi Arisa per la recerca de nous camps sonors en la música popular.
Atret pel seu projecte innovador, el mes de juny del 92 contacta amb la Cobla Montgrins i els proposa la fusió dels dos estils musicals. Del treball conjunt del grup Santi Arisa & Lakatans i la Cobla Montgrins en sorgiria la Sardanova.
La Sardanova aporta nous àmbits sonors a la música popular. Al mateix temps, manté l’estructura de la sardana de manera que es pot ballar de forma tradicional alhora que convida a sumar-hi innovacions com la de les veus corals.
El febrer de 1993 es va presentar la Sardanova a la Pista Castell de Manresa i al Ir Congrés del Sardanisme a Calella. Es van fer diversos enregistraments en CD de composicions pròpies: Sardanova (1993 PICAP), Punts Lliures (1994 PICAP), Sardanova Dance (1994 PICAP), Aires (1995 PICAP), Nadales Sardanoves (2006 Discmedi).
La Sardanova va tenir un gran ressò arreu de Catalunya i no poca polèmica pel seu caràcter renovador. Va gaudir de molt bona acollida entre les colles sardanistes i els músics de cobla, i va ser especialment benvinguda en la disciplina de Punts Lliures.
Amb l’aportació de la Sardanova, l’any 1993 es va concedir a Santi Arisa el “Premi de Noves Experiències per la recerca de noves expressions musicals en la sardana i en la música de cobla”, atorgat per L’Obra de Ballet Popular.
L’any 1994 Santi Arisa és guardonat amb el Premi Nacional de Música Tradicional per la Generalitat de Catalunya. En la primera Festa de Cultura Popular de Manresa, (posteriorment Fira Mediterrània), diverses entitats manresanes programen Sardanova al Parc de l’Agulla.
L’any 2001 el Grup Sardanista Dintre el Bosc organitza un Concurs de Colles Sardanistes a Manresa que inclou la modalitat de Punts Lliures i Sardanova.
El món del sardanisme ha canviat en els últims 25 anys. Sota el paraigua de la Confederació Sardanista de Catalunya hi ha hagut un apropament entre les entitats programadores d’actes sardanistes, les colles sardanistes de competició i els dansaires que segueixen aquests actes.
– les noves propostes amb la cobla i la sardana tenen molt bona acollida entre el públic, i al mateix temps reben un ressò mediàtic important ja que la Sardanova obre la Caixa de Pandora a la innovació, i alhora facilita la inclusió d’altres estils musicals que l’enriqueixen.
– es respira un auge de la disciplina de sardanes de punts lliures, amb un campionat que reuneix més de 20 colles cada any i que té molt bona rebuda entre el jovent.
– la sardana segueix tenint gran presència i participació en tot el territori, amb més de 16.000 dansaires habituals estimats i 1.600 dansaires de colles de competició censats.
Aquesta revitalització de la Sardanova és una proposta ideal per tornar a descobrir la sardana amb una mirada posada al dia, integradora i alineada amb els valors de la nostra cultura.
– a nivell musical, és un encreuament entre la creació contemporània (bateria, guitarra elèctrica, teclats i baix, jazz) i l’arrel tradicional (cobla, sardana)
– a nivell de dansa, també combina l’arrel tradicional (sardana, esbart) amb la creació contemporània (dansa, punts lliures)
– inclou la sardana, reforça la transmissió del patrimoni
– promou la participació del públic assistent, que es converteix en dansaire al beure de la sardana ja que és una dansa oberta
– facilita l’ampliació de la base social de la cultura al promoure la sardana i alhora la innovació en la tradició
L’espectacle “Sardanova avui” s’explica a través de diferents eixos:
– Santi Arisa: Bateria
– Lakatans: Baix, Guitarres elèctrica, Teclats
– Cobla
L’espectacle està pensat per ser presentat en una sala ample i gran tipus carpa, o bé en un espai ampli com un pavelló o una sala polivalent, una discoteca, un edifici antic, i també, naturalment, a l’aire lliure.
Presentem una proposta innovadora que petén fer-se atractiva a nous públics i engrescar alhora el seu públic habitual.
A nivell musical, es tracta d’un espectacle destinat tant a amants de la sardana com a amants de la música del jazz i del rock. Tots dos col.lectius trobaran elements familiars i descobriran mons no tant coneguts.
A nivell de dansa, l’espectacle presenta elements de dansa tradicional i popular amb innovacions de caràcter contemporani.
És una proposta atractiva per a amants de la sardana i la dansa tradicional, tant en la seva vessant d’exhibició com de dansa oberta.
És una proposta atractiva per a amants de la dansa contemporània, que descobreixen un format diferent de la disciplina, amb un caràcter que pot ser més proper al públic o més popular.
En resum, proposem tornar a descobrir la Sardanova:
– perquè aquells que ja la van gaudir en el seu moment la puguin seguir gaudint
– per aportar un nou descobriment a les noves generacions ara més vinculades a la cultura popular i a les arts
Santi Arisa és un popular músic i bateria català: cantant, compositor, promotor i actor. La seva carrera va començar, quan tenia catorze anys amb la fundació del grup “Santi Arisa y su ritmo” i va seguir actuant amb diverses orquestres.
En la seva extensa carrera professional destaca la fundació d’emblemàtics grups com Fusioon, La Tribu, Lakatans, Pegasus; tots ells de formacions i estils diversos amb els que explora diferents facetes de la música, des de la fusió del jazz-rock fins a la música contemporània. Durant anys ha estat considerat per les revistes especialitzades com Popular 1 i El País el millor bateria de l’estat espanyol.
Ha estat pioner en iniciatives de difusió de la cultura catalana: Taverna de Poetes, Concert de 100 bateries a la Plaça Catalunya de Barcelona, Festival de Pedra Viva a Menorca…, on destaca la creació de la Sardanova. Ha compost músiques per a pel·lícules i obres de teatre, per a sèries de televisió, per a produccions de Club Súper3, per a esdeveniments importants com els Paralímpics de Barcelona 92 i la Inauguració de les Olimpíades de Policies i Bombers de Barcelona 2003. Té editats una cinquantena d’àlbums amb diferents segells discogràfics.
Al llarg de la seva carrera són molts els artistes amb els qui Santi Arisa ha col·laborat o ha compartit formació musical.
En aquest espectacle torna a comptar amb un col·laborador habitual, el baixista Rafel Escoté, i amb les noves col·laboracions de Meritxell Vinaixa als teclats i d’Agustí Mas a la guitarra elèctrica, els quals completaran el conjunt instrumental per fer sonar la Sardanova.
(Transcripció d’un escrit de Joan Puig, President
del Grup Sardanista Dintre el Bosc de Manresa.)
L'any 2006 Santi Arisa adapta el cançoner popular nadalenc al ritme de la SARDANOVA. Escolta
El gener de 2021 s'inicia la gira a Granollers. Canet de Mar, Reus i Manresa ens festegen! Podrien ser el marc d'acollida per a una nova celebració de SARDANOVA! Segueix-nos
"ETHOS" i "SARDANOVA". Dos vídeos artístics i molt originals realitzats i produïts per TV3 l'any 1992. Les seqüències són d'imatges de la cobla Montgrins en alternança amb Santi Arisa & Lakatans, els dansaires de la Colla Xaloc i els cantaires de la Polifònica de Puig-Reig. Tot un bonic document.. Visualitza