SANTI ARISA, músic català i popular bateria, és també cantant, compositor i productor.
La seva carrera va començar quan tenia catorze anys amb “Santi Arisa y su ritmo”. Des de molt jove ja va actuar amb “l’Orquestra Club San Remo”, “l’Orquestra Club Virginia” i “l’Orquestra Internacional Meravella”.
En la seva extensa carrera professional destaca la creació d’emblemàtics grups com “Fusioon”, “Lakatans”, “Pegasus” i “La Tribu”, tots ells d’estil diversos amb els que va explorar des del jazz-rock-fusió fins a la música contemporània.
El neguit per experimentar i les ganes d’aprendre el van dur a ser considerat el millor bateria de l’estat espanyol per la revista especialitzada Popular 1 i el diari El País.
Va crear “Poetes en Blues”, estimulant espectacle poètic-musical de composicions pròpies que mostrava la riquesa de la poesia catalana contemporània del S XX. Poemes de Josep Carner, Salvador Espriu, Pere Quart, Miquel Martí i Pol, Vicent Andrés Estellés i Ferran Anell van resultar-ne peces de gran vitalitat, musicades amb un tractament diferenciat per a cada un d’ells des de la perspectiva de diversos estils musicals que anaven del blues al funky o de la balada al heavy.
Columna Música (1998) va editar el primer àlbum d’aquesta col·lecció, “Taverna de Poetes”. Més tard va enregistrar “Taverna Tropical”, Música Global Discogràfica (2000), nom que descriu el seu tractament musical d’estil llatí, i “Taverna de Poetes II”, gravat en directe a Luz de Gas i editat per Picap (2008).
El 21 de juny de 1998, Dia de la Música, va organitzar a la Plaça de Catalunya de Barcelona l’espectacle de composició pròpia “Fer volar coloms”. Va comptar amb la participació de 104 bateries provinents d’arreu del país que van interpretar la seva obra “Simfonia per a 100 bateries”. L’acte va ser seguit per més de 5000 persones i segons considera, l’AIE, l’entitat organitzadora del Dia de la Música, es podia arribar a convertir en un clàssic.
Ha estat pioner en iniciatives de difusió de la cultura catalana. Destaca la creació de Sardanova amb l’aportació a la composició sardanística d’instruments provinents del rock i del jazz, fet que va comportar la incorporació de nous elements rítmics que en ser ballats afavoriren la recuperació dels Punts Lliures de la Sardana tradicional. Tanmateix va ser premiat per tal iniciativa i per altres creacions.
Va desenvolupar el seu talent creatiu en el camp de la percussió contemporània en els espectacles “L’Ondulant ritmós”, “Live Gongs” i “Vela Bidons”del grup de dansa d’Anna Maleras.
A partir de 1980 va ser ambaixador a Espanya de la Companyia “Paiste Cymbals, Gongs and Percussions”, distinció que va rebre amb la finalitat d’introduir la marca al país.
A la celebració a la sala Luz de Gas de Barcelona dels “30 anys de la creació de La Tribu” van participar-hi molts dels components que havien format part d’aquesta formació. Dalt de l’escenari, entre els convidats va comptar amb els seus bons amics Manel Camp, Josep Mas “Kitflus”, Rafel Escoté i Max Sunyer.
Ha compost la banda sonora de moltes de les pel·lícules del director i amic Manuel Iborra i dels directors Jordi Grau i Josep Ma Forn. També ha compost músiques per al Club Súper3, per a sèries de televisió i per als “Paralímpics de Barcelona 92” i la “Inauguració de les Olimpíades de Policies i Bombers de Barcelona 2003”.
L’any 2009 va presentar al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès un espectacle de composició pròpia, ”Tot és en Tot “; una antologia poètica de Miquel Martí i Pol amb un recull de poemes de diferents èpoques i continguts, des dels més polítics i patriòtics fins als més filosòfics, que anaven des de l’any 1948 fins al 1997.
SANTI ARISA té més d’una trentena d’àlbums enregistrats i editats pels segells discogràfics més representatius. El 2013 va enregistrar “Ara!”. Hi van participar els músics i els cantants de “La Tribu patriòtica” i les veus de diverses corals de Barcelona i Girona. “Ara!” és un àlbum d’himnes i cançons patriòtiques dels Països Catalans.
El 2014 va formar “Bumband Percussion”, conjunt de percussió obert a la participació de grups de percussionistes de diferents localitats amb els que va actuar a les Fonts de Montjuïc dins la celebració de les Campanades de l’Any Nou. “Bumband Percussion” va esdevenir el punt de partida d’una sèrie de concerts que actualment també ofereix a les escoles.
L’any 2016 vaig crear l’espectacle “AmorRoma”, un nou espectacle poètic musical que compta amb els seus fills: Dan Arisa a la percussió i l’actriu Iris Arisa en la interpretació de texts del poetes llatins Ovidi, Virgili, Horaci i altres.
El 2017 estrena el seu “1r Testament vital” al Teatre Kursaal de Manresa amb l’eslògan: “Santi Arisa – 70 anys a la batería”. L’acompanya la OJO (Original Jazz Orquestra) del Taller de Músics.
“Taverna de poetes” va reaparèixer el 2018 a Castellnou de Bages amb un nou format: un duet de veu i recitat que comparteix amb Agnès Miralbell i del que en van derivar un seguit de nous concerts durant el 2019 i el 2020.
El 2019, en el marc del “Festival Pedra Viva” a Les Pedreres de Líthica de Ciutadella, a Menorca, va oferir la seva composició “Simfonia de bateries i bidons”. Va comptar amb la col·laboració de Moisès Pelegrí com a ajudant de direcció i amb la participació de seixanta percussionistes (33 bateries i 27 bidons) de l’Associació Esclat de Maó.
Seguint l’inesgotable energia i vitalitat que el mantenen ha tingut la fortuna de poder estrenar aquest gener 2021 el concert ‘Sardanova 21’ al Teatre Auditori de Granollers. Una emotiva retrobada, després de més de 20 anys, de la cobla, el grup instrumental de jazz-fusió, la colla sardanista i el cor de veus. Tots ells i sota la batuta de Santi Arisa van ser els protagonistes de fer sonar novament les precioses i entranyables composicions de sardanoves que havien estat enregistrades en quatre àlbums l’any 1991. Una emocionant iniciativa que preveu seguir mostrant a Canet de Mar i a Reus, i si tot millora, a Tiana i Vilassar de Mar.
SANTI ARISA 60 ANYS – Teatre Kursaal de Manresa 2007.
BUMBAND PERCUSSION – Piromusical de les Festes de la Mercè 2015 a les Fonts de Montjuïc.
CONCERT DE 100 BATERIES – Plaça de Catalunya de Barcelona, 21 de juny de 1991
Proclamat per votació popular com a millor bateria de l’Estat Espanyol, per la Revista Popular 1 i pel Diari El País en la seva etapa amb el grup FUSIOON.
Gran Premi del Disc Català 1985 de la Generalitat de Catalunya pel l'àlbum ‘Searching’ del grup Pegasus.
Premi ‘Jazz en Vivo’ al grup PEGASUS com a millor grup de jazz de l’Estat espanyol.
“Premios Jazz En Vivo 86”. La actriz Silvia Marsó y el televisivo Ignacio Salas, tras un concurso con los lectores de la Revista Quartica Jazz y por votación, eligieron grupos y solistas, tanto nacionales como extranjeros, con el fin de crear por primera vez en España unos premios de Jazz. Os sorprenderá la cantidad de músicos, críticos, periodistas y caras conocidas.
“Premios Jazz 1986” 06/06/1986
Premi CINE ONDA MADRID 1989 per la composició de la Banda Sonora de la Pel·lícula El Baile del Pato del director Manuel Iborra.
Premi a les “Noves experiències per a la recerca de Noves Expressions Musicals en la Sardana i en la Música de Cobla” pel seu treball SARDANOVA concedit pel “Consell Directiu de l’Obra del Ballet Popular”.
Nominació als Premis Goya 1993 per la banda sonora de la pel·lícula ORQUESTA CLUB VIRGINIA del director Manuel Iborra, posteriorment desqualificada degut a que el llargmetratge no compleix amb el percentatge de música original reglamentari.
7è lloc en el Premi Èxits d’Or 1993 convocats per l’Associació Cultural de Música Catalana pel seu treball SARDANOVA l’abril de 1994.
7è lloc en el Premi Èxits d’Or 1993 convocats per l’Associació Cultural de Música Catalana pel seu treball SARDANOVA l’abril de 1994.
7è lloc en el Premi Èxits d’Or 1993 convocats per l’Associació Cultural de Música Catalana pel seu treball SARDANOVA l’abril de 1994.
Els Premis Altaveu són un reconeixement a artistes, entitats i iniciatives que, d’una manera destacada, han enriquit la música produïda a Catalunya durant l’últim any.
2005 - Premis Arc 2005 en la categoria de les Orquestres per a seva trajectòria amb l’Orquestra La Tribu de Santi Arisa
Premi Especial Celler Vall-Llach pel poema musicat Punt i Final de Miquel Martí i Pol inclòs en el disc TOT ÉS EN TOT Concedit pel Certamen Terra i Cultura el novembre de 2010.
El Certamen Terra i Cultura - Premi Miquel Martí i Pol és un premi músic-literari convocat anualment pel Celler Vall Llach des de l'any 2008 i està dotat amb 5000 euros i una obra de l'escultor Josep Bofill.
S'atorga a la millor composició musical original basada en un poema en llengua catalana. Les cançons que s'hi presenten han d'haver estat publicades entre l'11 de setembre.